szwecja  

År 2018

År 2018 är speciellt för mig för då infaller två viktiga årsdagar för mig. I oktober är det 15 år sedan jag började arbeta som lärare och föreläsare i svenska. Och i november är det 10 år sedan jag försvarade min doktorsavhandling inom svensk språkvetenskap. Sedan dess har jag fått många erfarenheter av svenskundervisning på olika språkliga nivåer. Jag har fått veta vilka fel polacker oftast gör när de lär sig svenska. Jag har insett vilka grammatiska ämnen som är svårast och vad man måste arbeta extra hårt med. Jag har märkt att felen upprepas och att de flesta kursdeltagare har problem med samma frågor. Vilka fel är det? Vilka ord förväxlas av svenskstuderande? Vad bör man lägga märke till när man pluggar svenska? Du kommer att få läsa om det på min blogg.

 

Böcker

Jag samlade ett stort antal böcker och läroböcker genom att leta efter den bästa och den mest utvecklande boken på en språklig nivå. På bloggen hittar du säkert några tips på vilka böcker som är värda att ha hemma för att utveckla sin språkinlärning i svenska. Dessutom märkte jag att bland dem som börjar läsa svenska är kunskaper om Sverige väldigt allmänna, ofta stereotypa och tyvärr oftast väldigt små. Det finns många personer som aldrig har varit i Sverige och som lär sig svenska i Polen. Personerna tänker först åka till Sverige för att besöka landet eller för att jobba i det. Det är främst med dessa personer i åtanke som jag kommer att publicera inlägg om svensk kultur och svenska fenomen på bloggen, samt rekommendera böcker som utvidgar kunskaperna om Sverige.

Barn

Under de sista 10 åren kom också mina två barn till världen, som upptäcker Sverige tillsammans med mig och som du säkert ser på några foton på min blogg. Jag försöker smitta dem med min passion för att läsa främmande språk och smuggla in svenska i vardagslivet så att de får användning av språket när vi är hemma i Polen eller när vi är på semester i Sverige.
Vi läser svensk barnlitteratur översatt till polska. Vi tillbringar vår semester i Sverige och lär känna intressanta platser tillsammans. Vad läser jag för mina barn? Hur uppmuntrar jag dem att prata svenska? Vad bör man först se med familjen i Sverige? Vad gjorde det största intrycket på oss? Detta beskriver jag och visar genom bilder på bloggen.

Blogg
Varje inlägg på bloggen tillhör en av tre kategorier. I ”Om svenska språket” hittar du bl.a. intressanta språkliga detaljer, råd om hur man kan undvika fel som man oftast gör, uppgifter om det som gynnar svenskinlärning och hur man till detta kan utnyttja tillgängliga böcker och internet. I kategorin ”Från Sverige” läser du bl.a. om svenska traditioner, kulturella företeelser, kända svenskar och intressanta platser i Sverige. I ”Om Sverige i Polen” beskriver jag däremot var i Polen du kan hitta lite Sverige och svensk stämning.

Bloggen är tvåspråkig. Om du har lust att läsa det här inlägget på polska, ändra bara språket till polska.

Swedis - fil.dr Agata Wicenciak-Szulc

Lärare i svenska i Poznan (Polen)
Översättare och tolk till svenska och till polska i Poznan (Polen)

Mobil

Ring till oss
+48 668 477 319

E-post

swedis@swedis.pl
agata.szulc@swedis.pl

2018 © Swedis. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: perfekcyjneStrony.pl

Slider